Väčšie osobné autá nebudú mať výnimku z vyšších poplatkov

17.12.2013 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) – Držitelia väčších osobných áut kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie a výkonom motora do 110 kW nedostanú výnimku z platenia vyšších správnych poplatkov za prvý zápis do evidencie vozidiel v SR.

Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o správnych poplatkoch od opozičných poslancov Richarda Vašečku (OĽaNO), Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) a Pavla Zajaca (KDH).

Navrhovaná zmena odrážala podľa predkladateľov snahu o sprístupnenie kúpy vybranej kategórie vozidiel pre viacčlenné rodiny s deťmi. "Tie takéto vozidlá potrebujú ako nevyhnutnú súčasť pre svoj plnohodnotný život," opísali poslanci v návrhu.

Súčasne pripustili, že návrh novely môže mať mierny negatívny dopad na rozpočet verejnej správy. "Na druhej strane má zásadne pozitívny vplyv na hospodárenie obyvateľstva, a to predovšetkým na hospodárenie viacčlenných rodín," dodali poslanci.

Plénum Národnej rady (NR) SR zároveň pri dnešnom hlasovaní neodsúhlasilo ani ďalšiu opozičnú novelu. Konkrétne išlo o návrh poslancov Martina Fecka a Jána Mičovského (obaja OĽaNO), ktorým by sa upravil zákon o poľovníctve. Novelou chceli predkladatelia podľa vlastných slov vylepšiť zákon, ktorý reguluje poľovníctvo a zmeniť tie ustanovenia, ktoré sa podľa nich v súčasnosti javia ako protiústavné.

Novelou tak okrem iného navrhovali napríklad zmeny v ochrane území v treťom až piatom stupni ochrany, či zmenu v oblasti odvolávania poľovníckeho hospodára alebo spresnenie postupu pri nájdení zranenej zveri. Súčasne sa zákon zaoberal aj otázkou regulácie vzťahov medzi poľovníkmi a Slovenskou poľovníckou komorou. Chcel zaviesť do praxe dobrovoľné členstvo v komore.
 

Vyberte región